SSH, kako omogućiti i koristiti SSH na vašem Raspberry pi-u

Da bi mogli razumjeti što je SSH i kako radi prvo moramo znati što je SSH.
SSH - (Secure Shell) je mrežni protokol koji korisnicima omogućuje uspostavu sigurnog komunikacijskog kanala između dva računala putem računalne mreže.
U slučaju da želite saznati više ovaj link na wikipediji sve lijepo objasnjava:
https://hr.wikipedia.org/wiki/Secure_Shell

Da bi mogli koristiti SSH na raspberry pi potrebne su nam tri stvari: 1. omogućen SSH na OS-u na koji se želimo spojiti.
                                                                                                              2. Ip adresa uređaja na koji se želimo spojiti.
                                                                                                              3. Ukoliko koristimo Windows operativni sustav potreban nam je PuTTY a ako koristimo Linux ili Mac možemo koristiti terminal.

Omogućivanje SSH na Raspbian Buster Lite je vrlo jednostvano. sve što trebate je kreirati novu datoteku, nazvati je ssh i spremiti bez ekstenzije. Desni klik u filesystem "boot" od kartice na koju ste "zapržili" linux klik na new pa na text document i nazvati ga ssh.



 Ukoliko se ne želite zezati sa istim ili niste sigurni da ćete uspjeti možete skinuti već gotovi SSH file: https://mega.nz/#!TJVz0Sga!hPsbLIOWnszQKtXVtDwF9_QbdHPCpId_otDvYple5xY
 Ip adresu ćemo najlakše saznati da se ulogirmo u router na koji nam je Raspberry spojen ukoliko nemamo priključen ekran ili jednostavno pričekamo dok se pokaže na boot screenu ako ga imamo uključenog.

Da bi provjerili dali je uređaj doista spojen možemo ga "pingati" iz terminala ili cmd-a (Windows)
Da bi pingali raspberry potrebno je otvoriti CMD i u njega upisati "ping ***.***.*.**" Zvjezdice zamjenite ip adresom koju pingate, u ovome slučaju 192.168.5.21.
Nakon što smo pingali uređaj i sve je dobro prošlo trebali bi dobiti ovakav prozor.

Linux i Mac korisnici mogu otvoriti terminal i pokrenuti SSH naredbom: sudo ssh pi@***.***.*.**
(zvjezdice zamjenite Ip adresom uređaja). dok windowd korisnici moraju skinuti neki od alata tipa PuTTY kojega ćemo koristiti u ovome tutorialu.
PuTTY možete skinuti i instalirati vrlo jednostavno sa službene stranice: https://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/latest.html
Nakon što ste skinuli instalirali PuTTY otvorite ga i u polje na slici označeno sa A upišite Ip adresu a u polje B port 22 te nakon toga kliknite na open.
 Klikom na open otvara nam se novi prozor u kojem nas traži username i password. Orginalni login podatci za Raspbian Buster su Login: pi
                                                 Password: raspberry
Nakon upisivanja podataka dobijemo ovakav prozor.
I to bi bilo to, uspješno ste se ulogirali u svoj Raspberry putem SSS i možete ga početi koristiti a nakon što završite da bi sačuvali SD karticu ugasiti ga možete naredbom: sudo poweroff.

.

Objavi komentar

0 Primjedbe