Pi-hole instalacija na Raspberry pi



Prvo moramo znati što je to Pi-hole. Pi hole je network wide DNS server koj nam omogućava blokiranje skoro svih reklama na svim uređajima koji su spojeni na lokalnu mrežu.


Pi-hole sadrži brojne stavke koje nam pomažu u svakodnevnom surfanju internetom pa smo se zbog toga odlučili baš za Pi-hole. Neke od tih stavki su :
     Blokiranje većine reklama na svim uređajima koji su nam spojeni na lokalnu mrežu, uključuje računala, mobitele, tablete, smart tv...

   Mogućnost blacklistanja određenih stranica ili servisa (perental control)

   Blokiranje reklama u većini igri (mobile gaming) ili programa/ aplikacija

   Nadzor nad događanjima na mreži, korištenje, opterećenost mreže....

   Ubrzavanje odaziva nekih veb stranica i samog surfanje

   Izbjegavanje DNS blokade ISP-a ili providera.
Pi-hole ima Web sučelje koje je vrlo jednostavno za korištenje i čak i početnici će se brzo snaći a sama instalacija zahtjeva osnovno poznavanje korištenja linuxa ili rada na računalu.

Pi hole je u potpunosti besplatan i projekt živi od donacija pa tko želi može baciti oko na službenu stranicu i ukoliko se  osjeća darežljivo donirati nešto na istoj.
Link na Pi-hole stranicu: https://pi-hole.net/

Pihole nemoramo nužno instalirati na Raspberry pi ali nam je najpogodniji zbog male potrošnje el. energije, malih dimenzija i velike brzine.
Ovaj tutorial se zasniva na instalaciji Pi-hole na Raspberry Pi modelna Linuxu Raspbian buster lite.

Ukoliko ne želite nemorate ga instalirati na Raspbian Buster Lite jer Pi-hole je podržan na: Raspbian, Ubuntu, Fedora, Centos, Debian.

Da bi Mogli instalirati Pi-hole prvo moramo imati neki OS da bi ga imali na što instalirati, ukoliko neznate to učiniti sami možete se poslužiti ovim tutorialom: Instalacija Raspbiana a da bi omogućili SSH ako želite upravljati Raspberryem bez tipkovnice i miša ovim tutorialom: SSH

Nakon što smo sve pripremili, umetnuli karticu u raspberry i ukopcali ga u struju i router čekomo dok se sustav boota i u terminal upišemo:
wget -O basic-install.sh https://install.pi-hole.net

Te nakon što se završi proces upišemo:
sudo bash basic-install.sh
(Ako želimo  koristiti lakši način možemo samo upisati:
curl -sSL https://install.pi-hole.net | bash )

Nakon što se proces završio dobivamo novi prozor sa novim procesom.



 Pričekamo da se završi instalacija paketai prihvatimo instalaciju Pi-hole na Raspberry Pi potvrđujući ok (pritiskom enter) kao na doljnjoj slici.





 Upozorenje o statičkoj Ip adresi potvrdimo jer to ćemo napraviti na kraju.
I sada nam napokon dolazi bitan dio instalacije, u ovome prozoru moramo odabrati DNS providera i iz cijele liste mi smo se odlučili na "cloudflare" zbog najboljih iskustava sa njihovim servisom ali vi možete odabrati i neki drugi.
Nakon potvrde DNS servera moramo odabrati koje liste blokiranih stranica đželimo koristiti, obično su odabrane sve pa ćemo ih sve i ostaviti da bi imali čim bolje iskustvo korištenja iako ako želite možete neku izbaciti tako da ju odaberete strelicama i pritiskom na tipku space ju odznačite.
Sljedeći prozornam nudi korištenje Pi-hole preko ipv4 i ipv6 , mi smo ostavili obadvoje upaljeno.
Ovo je korak gdje nam se nudi promjena mrežnih postavki , s obzirm da se slažemo sa svim postavkam odabrali smo "yes"
Mogućnost instalacije Web sučelja za Pi-hole ćemo naravno prihvatiti jer Pi-hole gubi većinu smisla i upravljivosti ako ne instaliramo Web sučelje.
S obzirom da smo gore potvrdno odabrali da želimo web sučelje onda ćemo ist tako kliknuti "yes" i za web server.
A na ovo pitanje dali želimo "spremati" upite odgovorili smo da da bi dobili veću preglednost korištenja mreže i moglu unaprijediti korisničko zadovoljstvo.
I napokon smo došli do zadnjeg prozora koji namje vrlo bitan i preporučam svakome tko si instalira Pi-hole da ga ili screenshota ili negdje na sigurno zapiše podatke jer na njemu se nalazi upv4, ipv6, login path i naravno Admin password. Potvrdom na "ok" završavamo instalaciju.
Upisivanje ip adrese iz prošlog koraka tipa 192.168.5.11/admin otvara nam se Pi-hole web sučelje kao gore na slici, još uvijek nemožemo koristiti nikakvu funkcionalnost jer se moramo ulogirati klikom na login i upisivanjem password is prošlog koraka.
sada kada imamo sve instalirano moramo podesiti da nam Raspberry Pi bude glavni DNS provider a to radimo tako da se ulogiramo u router i obično pod "home networking" nađemo karticu "Dns" i pod Dns upišemo Ip adresu raspberrya.

I to bi bilo to, napokon možemo početi koristiti internet bez reklama.
Internet bez Pi-hole.
Internet sa Pi-hole.



Objavi komentar

0 Primjedbe